E drăguţ să fii drăguţ faţă de cei drăguţi

29 iunie 2011

Meserii vechi si noi

Printre picaturi, ieri, am reusit sa mai arunc ochii si pe ceva stiri. Pornind de la urmatorul articol mi-am adus aminte de mai multe meserii ciudate, unele ce nu se mai practica.

Nomenclatorul CAEN de meserii are si o multime de profesii a caror denumire iti aduce zambetul pe buze. Oamenii care practica aceste meserii evita sa spuna cu ce se ocupa nu numai pentru a nu fi amuzamentul celor din jur ci si pentru ca numele meseriei nu are nici o legatura cu ceea ce face. Stie cineva ce e ala un cambist, arhondar, melamed, melitator, nitrator, hartip sau harmonist? Nu cred. Si eu m-am uitat in DEX. Oricum pentru aceste meserii s-au gasit alte denumiri, mai moderne, mai pe intelesul nostru si pe neintelesul alora de le-au denumit asa. O meserie nou recunoscuta este formatorul de formatori (inlocuitorul expertului-instructor pentru pregatirea profesionala), iar "Caraulele" de atunci au evoluat in agenti de paza si protectie.

Gauritor, tintuitor, aburitor, defectolog, destramator, fazanier, franar, distilator rachiuri naturale, vestitor, tocator, namolar sau zdrobitor sunt doar câteva dintre ocupatiile romanilor care au o denumire hazlie. De asemenea, mai exista legal si functiile de moasa, protejator, hipnotizator sau gonaci. Multe dintre indeletniciri nici macar nu se mai regasesc pe piata muncii. 

Acum, ai un avantaj daca pe langa experienta mai ai si calificare atestata pentru job-ul respectiv. Dar sunt profesii pentru care nu exista o unitate specializata in a elibera astfel de acte sau macar unde poti urma un curs, cum ar fi cioban, cosar ( care nu mai exista), hornar (care s-a transformat in instalator de centrale termice). 

Stie cineva ce e aia o ceaprazarie?  Sau mai bine zis ati mai vazut in drumul vostru vreun atelier in care se fac chipiuri, sepci, basti, caciuli? Pe vremuri in astfel de ateliere se faceau si sepci pentru motociclisti, asta inainte sa apara castile, care sunt obligatorii acum. Tehnologia avansata a facut adevarate ravagii asupra mestesugurilor traditionale, astazi acestea fiind pe cale de disparitie chiar si in mediul rural fara ca cineva sa le declare la "obiecte pierdute" ca disparute. 

Romania are in prezent aproape trei mii de meserii recunoscute oficial, cu mult mai mult fata de Uniunea Europeana, care numara doar opt sute. 
Si acum va intreb: cu cine va intelegeti mai bine, cu tehnologia sau cu oamenii?

2 comentarii:

  1. Clar cu oamenii :)
    Si putin cu animalele...

    RăspundețiȘtergere
  2. La cat ai doare pe romani la basca de una, de alta, de viata, as zice ca e plin de ceaprazarii.
    Apropo, am un feeling ca pe langa meserii avem si cele mai multe sarbatori din UE.

    RăspundețiȘtergere